El passat dijous 30 de juny vam tenir la cinquena experiència sostenible a #espaiguasch sobre ajardinaments. Ens van acompanyar en Joan Bosch i en Guillem Lacoma.

Com a les jornades anteriors, Benet Iñigo, (@Benetinigo), cap de societat de RAC1, va conduir la trobada. Presentem un breu resum de les idees principals que ambdós van aportar al llarg de la jornada.

JOAN BOSCH. Delegat de jardineria de l’empresa Urbaser
Expèriència: coberta de la seu de Sant Andreu a Barcelona

 

Joan Bosch ens va presentar el projecte desenvolupat al terrat de la seva empresa. Tal com explica, la gent hi pujava i les sensacions que es tenien era de calor, un terra cremant, tot de color gris, un paisatge que donava ganes de marxar. La proposta va ser fer alguna cosa per millorar el medi ambient en uns 450 m2.

El disseny es va basar en intentar replicar la natura. Amb dos centímetres de terra a sobre el terra impermeabilitzat es van plantar plantes crasses, mediterrànies i semiaquàtiques. Es va generar un espai amb flora i fauna que funcionava sol des de l’inici.

Tota l’energia la consumeix l’oficina de just a sota, a la planta immediata i si en sobra també a la resta de pisos de més avall.

El concepte no era crear un jardí, era crear un ecosistema, aprofitant la tecnologia que ajuda a fer el seu seguiment a través de la sensorització i amb un manteniment que tendeix a zero. No s’hi fa cap tractament allà, senzillament funciona.

Ara tothom vol anar a aquell terrat, les sensacions que tens quan tu puges en aquell terrat és que et vols quedar. Els jardins verticals tapen el contrast del costat perquè tot el paisatge és gris, hi ha silenci, visualment tot és verd.

 

GUILLEM LACOMA. Gerent de Circular Green. Projecte de coberta a l’Hospital de Granollers

 

Guillem Lacoma ens va presentar el projecte que està desenvolupant en una coberta que s’ha de desmuntar i muntar dos pisos més amunt a causa de l’ampliació de l’hospital d’aquí a un temps. Parlem de 4000 m2 de terrat.

Aquest edifici toca la muntanya i s’hi volia fer una continuïtat. No ha de ser tan assilvestrat com el projecte anterior perquè es veu des de les finestres de les habitacions, cosa que es pensa que pot ajudar a millorar més ràpid a les persones, que aporta beneficis per la salut.

El verd haurà de tenir una vida limitada i convertir-se en compost. Els materials han de ser saludables i certificats, que al degradar-se es puguin absorbir per les plantes. D’aquesta manera es podrà reubicar de manera més definitiva en les plantes superiors.

Tota la natura s’ha d’intentar ciclar-la al màxim, pensant en l’economia circular. Lacoma afirma que o la solució és econòmica o no serà solució. Si no es pot assumir ningú ho farà. La gràcia serà que sigui viable i sostenible. Fer servir matèria prima i quan ja no s’utilitza es llença ja no és una opció.

 

Agraïm la col·laboració de la Unió Empresarial de l’Anoia, l’Ajuntament de Capellades, Guasch Hermanos SL.