22 de juliol 2021. 19h

Amb Pere Castells (Science and Cooking)
i Col·lectiu Eixarcolant

Què ens ofereix l’entorn natural que ens envolta?

L’entorn natural i la biodiversitat són factors que tenen un impacte molt positiu en el medi ambient. És per això que cal replantejar-nos com l’alimentació pot ser cada vegada més sostenible amb una economia circular, així com la recuperació de plantes i varietats agrícoles tradicionals esdevé un element imprescindible per aprofitar tots els recursos naturals.

Vols venir al jardí d’espaiguasch?

Ús de mascareta obligatori.
Cal reservar plaça en aquest enllaç.

Conduït per Benet Iñigo, periodista i cap de societat a RAC1. @Benetinigo

Pere Castells (perecastells.com)
@PereCastells
Science and Cooking Barcelona. Gastrocultura mediterrània i Gastro Ventures. Vocal de la junta de l’ACCA.

De l’anxova s’aprofita tot?

L’economía circular ha de ser la gran icona que marqui les produccions alimentàries futures. Per exemplificar aquesta afirmació es proposa explicar els productes generats en l’elaboració dels filets d’anxova.

Al visualitzar el procés de producció dels filets no s’aprofitaven productes que poden tenir un interès no només gastronòmic sinó alimentari.

Es presentarà el projecte ESCATA per poder valoritzar els productes que poguessin sorgir en el procés i que es llençaven provocant un problema medioambiental i econòmic.

La percepció sensorial del producte passa per infinitat de sabors i olors que li donen característiques úniques. Però hi ha dos gustos bàsics que són els que marquen el producte:

  • Salat que deriva de les restes de la sal que ha servit per macerar les anxoves.
  • Umami que deriva de les molècules de glutamat, inosinat i guanilat que es produeixen en el procés.

Pot, per tant, ser un producte que redueixi o elimini la sal de les elaboracions perquè ja en conté i a més el sabor umami dels productes saboritza les elaboracions.

Marc Talavera (Col·lectiu eixarcolant.cat )

Transformant el model agroalimentari

El Col·lectiu Eixarcolant té per objectiu fomentar un model de producció, distribució, i consum d’aliments, i de desenvolupament socioeconòmic, més sostenible, ètic i just, emprant com a eina la recuperació de les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals.

Es presentarà el projecte del relleu al Forn de Jorba. El Forn de Jorba és un primer pas per fer arribar els productes elaborats amb espècies silvestres comestibles i varietats agrícoles tradicionals al consumidor final i al sector de la restauració. A través d’ell es vol demostrar que un altre model econòmic és possible i mantenint la sostenibilitat, la justícia social i la transparència al llarg de tot el procés productiu. El forn de Jorba és també és el reflex que les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals són realment elements claus per la transformació del model agroalimentari i de desenvolupament socioeconòmic. 

Hi col·labora: