Semblava que el jardí era el millor lloc per trobar-nos el passat dijous 17 de juny, però el temps va fer que la primera jornada d’Experiències sostenibles: residu zero hagués de canviar d’emplaçament, justament ens va donar aixopluc una de les naus que voldríem destinar a convertir en espai de sinergies, col·laboració i coneixement.

En Benet Iñigo, (@Benetinigo) cap de societat de RAC1, va conduir la conversa amb els convidats entorn el canvi de mirada en la gestió dels recursos i l’eliminació dels residus. Us deixem aquí algunes de les idees o cites que cada convidat ens va regalar durant aquesta primera sessió.

Jordi Vidal (Leather Cluster Barcelona). ‘Generem recursos del que tradicionalment es generava residus’.

Abans el residu es destruïa, però des de fa uns 20 anys es recupera.

Avui totes les aigües dels curtits es tracten de forma conjunta.

El sector de la pell s’ha transformat però també ha vist transformar el perfil dels clients. El producte actual requereix pell d’alta qualitat.

Hi ha demanda de canvis que es fan evidents en la producció i el consum: ser molt respectuosos amb el medi ambient, recerca i economia circular.

Es fan residus de caràcter orgànic: 2.500 tones de pèl convertides en biofertilitzant.

Cal anar a buscar el coneixement allà on sigui.

Pablo Osorno (SEIC SL). ‘Si no penses en tot el que fas guanyar al món, no val la pena’.

Quan parles de sostenibilitat és anar tots a una. És que tant el client com l’enginyeria, com els col·laboradors, vagin pel mateix camí.

Nosaltres volem una mirada positiva: un residu o rebuig pot ser una matèria primera per un altre.

Innovació i creació de nous productes: a partir del rebuig de paper es crea un material equivalent al pladur en forma de plaques. S’ha fet amb un procés natural que ofereix un producte millor que l’original. Sense cap oxidant ni substància química contaminant, sense petjada de carboni. Agraïm que vam poder tocar mostres d’aquests materials!

La col·laboració és vital.

Volem treballar amb aquells que no contemplen el projecte exclusivament en termes de costos, perquè si van per aquest camí no tindrà futur. Si no penses en tot el que fas guanyar al món, no val la pena.

La sostenibilitat sovint és cara.

Agraïm la col·laboració de la Unió Empresarial de l’Anoia, l’Ajuntament de Capellades, Guasch Hermanos SL, Cal Cornet (Cigronet de l’Anoia de l’Espelt).